I denna sista lucka ska jag avslöja mitt nyårslöfte för 2020.
Det är ca 1 km till den mataffär vi handlar i och jag brukar plocka skräp på vägen dit. Majoriteten av skräpet är fimpar och godispapper. Mitt nyårslöfte är att inte äta något godis eller andra sötsaker som är inpackat i plast och att fortsätta hålla denna sträcka fri från skräp. God Jul Hållbar transport. Jag har en princip att undvika att åka i en fossildriven bil.
Jag åker nästan alltid kollektivt men vi har två bilar: en SMART -04 som visserligen inte drar så mycket bensin men jag har inte använt den på flera månader, och en elbil. Eftersom det finns många goda alkoholfria alternativ är det inte så viktigt för mig att dricka, så jag kör gärna. De få gånger jag åker taxi ringer jag efter en Tesla-taxi eller i värsta fall tar en hybrid. En gång när inga elbilar eller hybrider fanns och jag besviket satte mig i vad jag trodde var en vanlig bil, visade det sig vara en vätgastaxi. Mina hudvårdsrutiner har väckt mest skeptisism av alla mina hållbara initiativ.
Huden är kroppens största organ och normen är att vi (särskilt kvinnor) ska smörja in den med allehanda kemikalier, plaster, hormonstörande och allergiframkallande ämnen som sedan hamnar i naturen. Jag använder ett ekologiskt balsam och hårschampo som även fungerar som duschtvål. Utöver det använder jag en handske som jag skrubbar mig med och handtvål. Sedan 30-årsåldern har jag inte använt handkräm, ögonkräm, bodylotion, anti-rynk-kräm, dagkräm, nattkräm, 24h kräm, ansiktsmask, hårinpackning, serum, återfuktande kräm, peeling, moisturiser, ansiktsvatten etc. Svenska kvinnor lägger i snitt mer än 7 minuter per dag på hudvård. Jag har aldrig haft hudproblem (förutom när jag var ung och använde krämer) och tycker inte att min hud är varken sämre eller bättre än jämnåriga vilket andra bekräftat, men det visar sig kanske när jag blir äldre. Jag har i alla fall sparat miljö, plastförpackningar, en hel del pengar och hittills minst 1 000 timmar så det är det värt. Hårschampot är toppen så jag behöver bara tvätta håret var 5:e dag och passar på när jag kan låta det självtorka, så även där spar jag tid och miljö. Jag undviker medicin för jag tror inte det är sunt, läkemedel har stor miljöpåverkan och antibiotikaresistensen är ett hot. I våras bröt jag armen illa så jag tog morfin och en gång fick jag en infektion i en tand och tog en värktablett. Förutom det så har jag inte tagit läkemedel sedan 1997. För att klara det har jag några knep. Så fort jag känner att en förkylning är på väg eller om jag träffat förkylda, så gurglar jag halsen med sprit. Kollektivtrafiken är en smittohärd så jag är noga med att inte ta med fingertopparna där andra människor tagit och jag undviker rusningstider då det är trångt. Om jag ändå blir sjuk så dricker jag mycket vatten och sover så går det över på någon dag.
För några år sedan kände jag mig sliten och låg på energi en hel vinter. Jag gick på flera undersökningar och till sist kom det fram att jag hade D-vitaminbrist. Jag märker direkt om jag glömmer ta D-vitamin att jag blir dålig. Undrar hur många som känner sig utbrända som bara har D-vitaminbrist. När jag ska handla något nytt frågar jag om hållbarhet.
Idag besöker jag min vän Katarina som öppnade Kompani Kolibri i juni. I butiken är varje vara genomtänkt ur ett hållbarhetsperspektiv. Katarina möter kommentarer som "det är paraffin men det behöver du inte berätta för kunderna" eller "jag har inte tänkt på om det finns barnarbete i fabriken, har inte frågat" när hon letar leverantörer. När jag frågar om hållbarhet möts jag ofta av okunskap och lämnar direkt men ibland blir jag positivt överraskad, lär mig något nytt och blir stamkund. På ett smoothieställe fick jag svaret "jättebra att du frågar för jag har tagit upp det med chefen men det är bättre när jag kan säga att kunderna frågar, då lyssnar han". I Sverige slänger vi drygt två matportioner per person och vecka! När jag växte upp fick jag lära mig att äta upp. Minns när jag satt ensam kvar i skolmatsalen med de hemska fiskbullarna. Idag rensar jag alltid tallriken och kan fånga en kaviartub eller klämma ur flera veckors användning ur en tandkrämstub när de andra vill slänga. Det sista i syltburken fångar jag genom att hälla i havremjölk och göra milkshake. Jag luktar på maten i stället för att följa bäst före datum. Tyvärr har jag dålig ordning i frysen så nu kommer jag behöva slänga en del. I de lokaler jag hyr i Stockholm har jag Stadsholmen och Familjebostäder som hyresvärdar. De återvinner inte matavfall. Jag tjatar på dem om detta och tillsvidare tar jag med kaffesump, bananskal mm till Lidingö för att slänga i våra bruna påsar. Det finns 40 MILJONER! slavar i världen. Har under hösten läst Research på Poppius där ett exempelcase var skuggsamhället i byggbranschen, https://da.se/author/et/, som berörde mig djupt. Jobbar hemifrån och inser att vår städerska inte tar en enda paus på 5 timmars städning. Jag frågar om hon vet om att hon har rätt till pauser. Det visste hon inte.
Jag vill inte bidra till dåliga arbetsförhållanden och kontaktar nu alla leverantörer både privat och i mitt företag för att se om de har kollektivavtal. Jag ska även bli bättre på att kolla Fairtrade om jag handlar importerade varor. Gemensamt för många hållbara initiativ är att de behöver stöd för att synas mer. Jag väljer därför att vara frikostig med att gilla i sociala medier, vara medlem och skriva på namnlistor för goda saker.
Jag är medlem eller investerar i Naturskyddsföreningen, WWF, FN, Föräldravrålet, FridaysForFuture, Individuell människohjälp, Röda Korset, Klimatriksdagen, Medveten Konsumtion, CirEko, SVN, Impact Invest, Etikinvest, Kale United, Renewable Ventures och WeDon'tHaveTime. Just nu söker Medveten Konsumtion nya styrelseledamöter. Det är en mycket proffsig organisation och styrelse. Även i FN finns det möjlighet att engagera sig i en styrelse, beroende av var du bor, ett sätt att engagera sig och lära sig både om Agenda2030, föreningsarbete och styrelsearbete. Jag är själv engagerad i båda. Tack vare www.klimatbytet.se har jag bytt till hållbara PPM-fonder. Jag vill inte att mina pengar ska användas till klusterbomber, personminor, kemiska vapen, biologiska vapen, kärnvapen, krigsmaterial, tobak, spelverksamhet, porr, olja, gas, kol, uran eller GMO. Dessutom vill jag ha fonder med låg Co2-risk. Kvar finns endast sex fonder att välja på och 476 fonder som tycker att ovanstående lista är ok!
Elval. Jag har fem elavtal och förnybar el på alla. GodEl (sol, vind och vatten), Göteborg Energi (bara solel och mestadels egen produktion) och Fortum (bara solel). I Fortums fall fick jag tjata lite, men det gick att få bara sol även där. Det kostar lite extra men känslan är värd varje krona. Med en man från Bergen i Norge är det besvärligt att träffa släkten utan att flyga. Hardangervidda på vintern är inte kul. Tvekar om jag ska skriva på för flygfritt även 2020, men jag lovar att det blir max en flygresa (t.o.r) och bara om vädret hindrar mig från att åka tåg.
Fredagsbesök hos Fridays For Future på Mynttorget för att visa mitt stöd. Idag är 20 av strejkarna inbjudna till Rebecka Le Moine (MP) på medborgardialog. Hamnar i en dialog om forskares sätt att uttrycka sig. En forskare berättar att "forskarspråket" är att uttrycka sig försiktigt. I klimatsammanhang ger de best case vilket inte gynnar förståelsen för allvaret. I går var jag på JENSEN education Södras Julmarknad där skolans UF-företag presenterade sina varor och tjänster. De var otroligt proffsiga och pålästa. Det roliga var att säkert 90% av företagen handlade om hållbarhet. Jag köpte bland annat bivxpapper så att jag kan undvika mer plast och ett ihopfällbart sugrör med rengöringsborste. Perfekt komplement i min ryggsäck eftersom jag ofta köper smoothie.
Den 1:a oktober 2017 bestämde jag mig för att inte köpa nya kläder på ett år. Det gick bra och sedan dess har jag köpt några få nya plagg. När jag väl ska köpa något så är jag noggrann så att det blir rätt ur miljö-, hållbarhets-, färg-, tvätt- och funktionsaspekten och helst second hand. Det är kul att leta efter det perfekta plagget och vänner engagerar sig och tipsar. I kväll ska jag träffa några tjejer och det jag ska ha på mig har jag haft många gånger tillsammans med dem men det tror jag inte de märker eller bryr sig om,
Några steg för att minska plastberoendet:
- När vi går på tur i Norge packar vi matpacke (mackor) i papper som alla norrmän. - Egen matlåda från IKEA när jag köper take away har gett många konstiga blickar. Tyvärr är den otymplig att ta med. Det bästa vore om restaurangerna kunde enas om en utbytesstandard. - Kaffetermos som ger rabatt på min koffeinfria havrelatte och håller kaffet varmt vid datorn. - Förutom bärkasse tar jag med påsar för frukt och bröd till butiken. För några år sedan hjälpte jag Basket Brigade, @Ingela Janlert att dela ut matkassar till 13 adresser på Lidingö. Jag blev väldigt rörd över att se deras glädje. Sedan dess brukar jag köpa några kassar som julklapp till kunder. En kund blev tårögd och sa att det var den bästa julklapp hon fått. Det är fullbokat att hjälpa till men det går bra att skänka pengar på https://lnkd.in/gAX8yNd.
Är det ok att tacka nej till en gåva? När jag fyllde år för några veckor sedan fick jag en perfekt present. Jag älskar teknik och smarta prylar men nu när jag vill vara hållbar var det inte lika självklart. Trots givarens alla förslag till ursäkter jag kunde använda, lämnade jag tillbaka den.
Efter att ha tvättat fel i hela mitt liv så tvättar jag numera proppfulla tvättmaskiner. Min tvättmaskin är 40% sparsammare än A+++ och doserar själv tvättmedlet från specialbehållare vilket sparar 30% tvättmedel enligt Miele. Låter bra men när jag frågar hur miljövänligt tvättmedlet är får jag svävande svar. Jag hoppas DIRO från Scandinavian Water Technology AB - SWATAB snart finns för vanliga hushåll så att jag kan tvätta helt utan tvättmedel.
På fredagar går jag till Mynttorget en stund för att visa mitt stöd till de strejkande ungdomarna och för att träffa spännande forskare, journalister, klimatförnekare och andra engagerade som är där. Jag filmar även budskap från ungdomarna för Föräldravrålets räkning. Idag var dock ingen där, jag kom för sent. Många av de organisationer jag är med i erbjuder sina medlemmar en papperstidning. Ibland inlindad i plast. Jag kontaktar dem för att be dem sluta med utskick. Det är inte lätt, vissa har jag påmint tre gånger. Jag har kontakt med tidningar som vill vara kunder om någon tar fram en app med login för medlemstidningar.
Vid den här tiden för ett år sedan beställde vi solpaneler till taket. Det har vi inte ångrat. Plötsligt är det kul att få fakturor " - 480 kronor, överföres till nästa månad". Om du inte har ett eget tak i solläge så finns det andra sätt att investera i solpaneler som ETC EL, Trine eller varför inte fråga en villaägare om ni kan göra en gemensam investering på dennes tak?
Diskmedlet räcker betydligt längre när jag spär ut det med vatten och använder en liten sprayflaska.
På vintern äter jag oftast havregrynsgröt till frukost.
Jag diskar ur kastrullen direkt, innan gröten hinner fastna för att spara vatten. I årets #hållbarhetskalender som jag publicerar på LinkedIn vill jag berätta för mina LinkedInkontakter om små steg jag tar för att bli lite mer hållbar. Om någon tar ett av dessa steg uppfylls mitt syfte. Detta är en ständig förbättringsresa så jag tar även emot förslag och kommentarer.
Lucka 1. Idag är det 1:a Advent och då unnar jag mig att tända levande ljus. Genom att bara tända ljus vid speciella tillfällen så uppskattar jag dem mer. Jag har bytt till Svanenmärkta blockljus i 100% stearin. De jag hittat med bästa möjliga hållbarhetstänk är märket Fixa från Axfood. |
LoggHär kan du följa det jag gör för att bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Syftet är att ge mig själv en spark i baken och att inspirera dig till att börja reflektera över dina val. Arkiv
December 2020
Kategorier
Alla
|